<-- terug

Theo van Lent (1950) kwam als elfjarige in Amsterdam Buitenveldert wonen, waar hij met vogels kennis maakte in de legendarische strenge winter van 1962/1963. Met name het plotselinge verschijnen van een koolmees op het besneeuwde vuilnisbakdeksel maakte grote indruk. Hij wilde vogels leren kennen, werd lid van de ‘Vrienden van het Amsterdamse Bos’ en las alles over vogels uit de biologiebibliotheek op de middelbare school, het Pius X-lyceum.

Hier ontmoette hij vogelvrienden voor het leven met wie tochten werden ondernomen naar de Amsterdamse Waterleidingduinen, de Hondsbossche Zeewering en de Utrechtse Heuvelrug. Uitgerust met de zesde druk van de ‘Peterson’ vogelgids en een Japanse 7x50 kijker was Theo in de tweede helft van de zestiger jaren actief in het veld, zowel in Nederland als in het Noordduitse merengebied en de Spaanse Pyreneeën.

Eind jaren zestig? Jawel, hier komt de muziek van die tijd om de hoek kijken. Met The Beatles als voorbeeld volgde Theo de popmuziek nauwlettend. Het naspelen van hun songs op een derdehands gitaar, tweede stemmen uitzoeken met vrienden, zelf liedjes opnemen op een oude Grundig bandrecorder, het hoorde er allemaal bij. Na de middelbare schooltijd volgde hij een driejarige opleiding aan de Pabo. Hier leerde hij de muziekdocent Gerard Peelen kennen, die een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten als muziekpedagoog, koordirigent en organist.

Vanaf 1970 ging Theo in diverse koren zingen, met vrienden gitaarspelen en liedjes schrijven. Na een jaar voor de klas volgde een studie gitaar en schoolmuziek aan het Sweelinck conservatorium. In die periode werd de oude Grundig vervangen door de legendarische Sony TC-366, de 377 en de 378 bandrecorders. Stereo! Sound-on-sound! Het gevecht tegen brom en ruis! Het opnemen van vogelgeluiden was toen nog onmogelijk omdat draagbare apparatuur onbetaalbaar was.

Theo maakte in de jaren zeventig vogelreizen naar vooral Schotland en de Spaanse Pyreneeën en beluisterde daar de ‘folkmuziek’, maar om het mee naar huis te nemen zat er niets anders op dan LP’s van de plaatselijke helden te kopen. Koor- en bandoptredens werden wel vastgelegd. Na Theo’s afstuderen in 1978 begon hij gitaarles te geven en dat doet hij nog steeds. De techniek stond niet stil. De walkman met interne stereomicrofoon kwam op de markt, die moest nog gevoed worden met 4 batterijen! Eindelijk kon je overal opnemen, de zang van de Nachtegaal, optredens van straatmuzikanten, de branding en zware onweersbuien.

Theo speelde in diverse bands en folkgroepen met wisselende bezettingen en bleef in het koorzingen actief. Hij heeft honderden keren op een podium gestaan. De leukste optredens waren de sixties-avonden waar iedereen stond te dansen. De doorbraak in het sound-on-sound opnemen kwam met de Tascam recorders met dolby. De T-244 werkte op cassettebandjes die op dubbele snelheid draaiden. Met deze recorder maakte Theo oa ‘Born for the skies’ in het muziekjaar 1985.

Hij speelde en zong alles in. Van dit cassettebandje zijn 72 exemplaren verkocht! Met de aanschaf van de digitale Boss BR-8 stapte Theo in 2002 de digitale wereld binnen; acht sporen digitaal! Toen is het idee gekomen om vogelliedjes op te nemen en om het leuk te maken: Elk jaar één! Dat is tot nu toe nog steeds gelukt. Voorwaarde is wel dat er teksten over vogels beschikbaar blijven komen. Het is niet moeilijk om Engelse teksten te vinden, met het 338 bladzijden tellende ‘Penguin Book of Bird Poetry’ inspiratie genoeg, maar vind maar eens een Bulgaars of Portugees vogelgedicht! Met deze website hoopt Theo dan ook zijn netwerk van vogelpoëzieliefhebbers uit te breiden.

Theo blijft overigens opnemen met een recorder omdat hij gitaarspelen en partijen inzingen bij een computer onpersoonlijk vindt. Op zijn zoldertje vol boeken, vogelposters en muziekpartituren staan de instrumenten, de microfoonstandaards en overal op de grond liggen de vele snoeren. Herinneringen aan de bandoptredens! Op zolder wordt alles opgenomen, alleen het mixen gebeurt aan de computer. Arrangeren gaat wel goed met het muziekprogramma Score perfect. Hiermee maakt Theo ook koorstukken, gitaar-études, duetten en trio’s voor zijn leerlingen. Toch blijft de computer problemen opleveren, geregeld moet er een wizz-kid aan te pas komen om alles goed te laten werken; met deze website is er weer een nieuwe deur opengegaan, met dank aan Jasper, Zakariae en Emile!